söndag 11 oktober 2009

Kalla fakta om mig som riksdagsledamot

Efter att ha sett kvällens Kalla fakta kan jag inte låta bli att vara en smula förbannad. Inte för att man är granskad, det ingår i uppdraget och det förtroendet jag fått som folkvald. Nä, förbannad och irriterad för att detta program bara är ytterligare ett i högen av så kallad grävande journalistik som bara har ett syfte, sätta bilden av politiker som lata oansvariga fifflande lyxlirare som inte ens är värda att ta i med tång. Nivån? ja åtminstone inte djupare än min snart 3-åriga dotter under dagen lyckats gräva i den igenfrysna sandlådan här utanför.

Kvittningssystemet i riksdagen mellan partierna och blocken förstår jag kan vara svårt att förstå. Men lägg då krutet på att förklara, problematisera, kräva svar och ha en diskussion kring detta istället för att försöka vinna billiga poäng med rubriker som, Han struntar i riksdagen.

Ta gärna debatten om bisysslor och olika ekonomiska intressen men lägg ner försöken till att ständigt sätta glidarstämpeln på oss och tro för guds skull inte att man genom att räkna antal voteringar eller för all del antalet skrivna motioner under den nyligt avslutande allmänna motionstiden kan säga vem som sköter sitt uppdrag eller inte. Vårt uppdrag och liv som ledamöter under 4 år är bra mycket komplexare än så. Har man inte förstått det som grävande journalist finns en del kvar att göra, välkommen på praktik en vecka eller två.

Särskilt pinsamt tycker jag det blir när man till mingelbilder rapar upp förmåner som ska visa att vi är samhällets värsta glidare. Fri dator hemma, fria resor, fri bostad osv.. Kom igen nu, vad är alternativen, nya avslöjanden i Kalla fakta eller?

Riksdagledamot slutar jobba när han lämnar Stockholm på torsdagkväll och återupptar arbetet vid datorn igen först på tisdagförmiddag. Vi har mailat och inte fått svar!

Riksdagsledamoten åker till Stockholm varje vecka för att delta i riksdagsarbetet. Tog flyget till voteringarna. Trodde poängen var att bo kvar i den del av landet han skulle representera.

Tycker att mina kollegor från olika partier på ett väldigt bra sätt beskriver bredden, komplexiteten och det tråkiga i att skapa en enkel databas och med den tro att man träffar rätt i sin granskning av oss 349 folkvalda riksdagsledamöter.

Mats Sander (M), Thomas Bodström (S), Nina Larsson (FP), Helén Pettersson (S), Christer Winbäck (FP) och Monica Green (S) är bara några. Även Peter Andersson skriver intressant.

Media rapporterar bla i form av expressen, aftonbladet, dn och svd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar