fredag 24 september 2010

Ren och skär idioti från Försvarsmaktens sida

Mitt i sommar och semester fick jag och alla andra som är anställda i inom försvarsmakten ett tjockt kuvert från Överbefälhavaren. Sök en ny anställning med internationell plikt eller du kommer att bli uppsagd var budskapet.

Fullständigt idiotiskt på så många sätt och vis. Villkoren, förväntningarna och eventuella undantag vid sjukdom, småbarn eller liknande finns inte att ta del av. Det ska man visst i efterhand få reda på, så in blanco förväntar sig ÖB att alla ska vara lojala och skriva under. Behovet av att kunna skicka varje person utomlands som idag är anställd i försvaret finns inte. Det är idag inga problem att bemanna våra internationella insatser. Ja, listan varför detta är ren och skär idioti kan göras lång. Mycket lång. Mitt fackförbund, Officersförbundet har gång på gång försökt vara konstruktiva för att hitat en väg framåt. Försvarsmakten säger nej.

I måndags skulle alla ha lämnat in sina besked, idag ska förbanden redovisa till Högkvarteret hur det ser ut och inom kort går man sedan vidare med uppsägningsprocesserna. Har själv sökt en ny tjänst på samma sätt som många av mina kollegor. Men det betyder ju väldigt lite. Högkvarteret kan till regeringen meddela klartecken och stolt slå sig på brösten, nu har alla internationell plikt. Men hur ser det ut den dag då plikten verkligen behöver prövas? Då kanske alla säger tack och hej.

Det enda försvarsmakten lyckats med genom detta förfarande är att ännu en gång visa sin obefintliga taktkänsla. Man får duktiga medarbetare som i grunden är positiva till internationell tjänst att av ilska säga nej och tvingas säga upp dem. Man får ett försvar som på pappret har en förmåga men som i verkligheten är något annat.

Tyckte redan tidigare att försvarsministern borde agera. Har inte fått något svar av Tolgfors ännu, i måndags var deadline och nu kommer uppsägningarna att följa. Detta är inte en bra personalpolitik och lägger inte grunden för ett starkt försvar som folk säker sig till för att få jobba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar