måndag 21 juni 2010

Alla dessa oklarheter med Carl Bildt

Tar ett svep genom läsvärda bloggar och kan bara konstatera att Fredrik Pettersson verkligen sätter fingret på en ömm punkt genom sin dagens fråga.

"Hur kan Sverige, år 2010, ha en utrikesminister som är föremål för förundersökning för folkrättsbrott?"


Har inte tagit del av nyheten men behöver inte söka långt för att hinna bakgrunden till hans berättigade fråga. SR Ekot, DN och Expressen är bara några. Fokus ger som vanligt lite mer av bakgrund om man vill läsa.

Kan bara hålla med Thomas Bodström som på sin blogg nu kräver att Bildt tar en "time-out".

"När en förundersökning inleds brukar politiker, redan på ett tidigt stadium, ta en "time-out" i avvaktan på att åklagaren ska besluta om en person ska delgivas misstanke och eventuellt väcka åtal. Det är en bra ordning, eftersom beslutet om avgång inte behöver bli definitivt förrän man vet hur det slutar.

Många gånger handlar det om rattfylleri, skattebrott eller våldsbrott. De flesta gånger har det handlat om brott som har lett till villkorlig dom eller kortare fängelsestraff.

I ett TT-telegram idag anges att "Nu inleder en svensk åklagare en förundersökning för att utreda om dåvarande Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, kan ha gjort sig skyldig till folkrättsbrott i Sudan."

Av de rapporter från frivilligorganisationer, som har legat till grund för åklagarens beslut, framgår att det handlar om människor som har fördrivits, våldtagits och mördats, allt för att möjliggöra oljeutvinning.

Det som har inträffat saknar motstycke. Aldrig någonsin i Sveriges moderna historia har en brottsutredning inneburit, att en så högt uppsatt politiker, kan bli föremål för ett åtal om ett så allvarligt brott."


Han skriver kort och tydligt så det finns inte speciellt mycket mer att säga.
Det är dags för utrikesministern att ta ett steg åt sidan för sin egen trovädighets skull. Eller som min vän Eva-Lena Jansson skriver, just nu verkar det som om Sveriges utrikesminister har lika svårt att bli av med oljan i sin kostym som pelikanerna längs USAs kuster har att bli av med oljan från sina fjädrar.

Andra som bloggar om politik, val 2010, folkrättsbrott, olja, Sudan, Socialdemokraterna, Moderaterna, Carl Bildt.

Vem vet, helt plötsligt kanske huvudpersonen, Carl Bildt själv, skriver något på sin blogg Alla dessa dagar i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar