söndag 18 september 2011

Varför så lång väntan för Somaliska barn?

Läser i dagens DN att regeringen och miljöpartiet tagit första steget i sin gemensamma asylpolitik. Jättebra och på tiden kan ju tyckas eftersom man gjorde ett sådant stort nummer av att man nu var överrens redan den 3 mars och sedan dess har man egentligen bara radat upp allt man nog ändå inte var överrens om.

Frågan efter att ha läst artikeln, som lyfter fram somaliska barns möjligheter till familjeåterförening samt papperslösa barns rätt till skola, är dock varför detta första så viktiga steg ska ta så lång tid? Lagen ska enligt artikeln träda i kraft först 1 juli 2012.

Detta trots att det i riksdagen dessutom verkar finns en mycket bred majoritet för den lagändring som behöver till. Såväl Centerpartister som Kristdemokrater har ju själva varit ute och försökt ryta ifrån för att vinna poäng på att vara emot sin egen regering, som man till blindo stödjer och som inte levererat.

Men okej, det är nog allt annat än enkelt att ha moderaterna vid rodret. Deras utspel gör egentligen bara frågan än mer befogad, varför ska en akut lagändring på ett välkänt problem sedan 18 månader tillbaka få dröja så länge?
Missförstå mig inte, jag är jätteglad att man äntligen förstått problemet och säger sig villiga att leverera från regeringens sida. Det är bra att Billström förstått att levererar inte han så kommr situationen att bli ohållbar i riksdagen och regeringen åter gå mot ett nederlag. För frågan om somaliska barns rätt till återförening kommer dit på ett eller annat sätt.

Men en väldigt viktig och central fråga lämnas obesvarad efter dagens utspel från regeringen och Miljöpartiet. Varför ska somaliska barn tvingas vänta ytterligare nästan ett år innan de får möjlighet att återförenas med sina föräldrar? Jag förstår allvarligt talat inte vad man väntar på.

Vill du veta mer om familjeåpterförening, besök ex Röda Korset eller Rädda Barnen som båda som gör ett fantastiskt arbete på området.

11 kommentarer:

 1. Ska vara lite hård nu. Men det är ologiskt och rena rama vansinnet att ta in ytterliggare somalier till sverige. Dom flesta vet om hur illa det fungerar för just denna etniska grupp, dessa människor klarar inte av att försörja sig själva och har svårt att fungera i ett västligt samhälle. Regeringen Reinfeldt är galen som förhandlar med MP om migrations-politiken. Vi kan inte vara somalias socialkontor. Katastrofalt för sverige.

  SvaraRadera
 2. Varför inte införa helt fri invandring, men samtidigt ta bort
  samhällsförsörjningen (försörjningsstödet till icke medborgare)?

  SvaraRadera
 3. I DN står det att det är p.g.a. regeringens politik som dessa Somaliska familjer inte kunnat återförenas. Jag skulle vilja påstå att det är de vuxna somaliernas eget fel som utan tanke på barnen, övergett dom, och valt Sverige istället. Det är upp till var och en att återförenas. Om jag vill återförenas med någon, så sitter jag inte och väntar.. Jag åker till denne omedelbart.

  P.s. Jag postar anonymt för denna blogg inte accepterar Disqus-ID.

  SvaraRadera
 4. Hmmm det lär väl innebära att mps fröslag till äktenskap ala sharia implementeras? eftersom åtskilliga somaliska män har flera hustrur och deras äktenskap nu får legitimitet så blir det kaos. i praktiken öppnar detta för att muslimska män skall kunna utöka sina familjer genom att importera nya hustrur. intressant med skribenter som anser detta är vettigt. jag anser det förstås är vansinne, men tyvärr tillhör jag de som verkligen diskrimineras här i landet. dvs de som säger absolut nej till islam. i mitt fall beroende på kunskap om både islam och muslimska länder samt islams historiska förtryck mot oliktänkande

  SvaraRadera
 5. Hm, de verkar inte som om de är förföljda och behöver skydd som flykting. Det verkar bättre om de förenas i hemlandet.

  SvaraRadera
 6. Som politiker bör du väl arbeta för landets bästa? Tror du att enorm somalisk invandring är ett framgångsrecept?

  SvaraRadera
 7. hur Länge har Sverige råd att prioritera alla somalier och andra på den inhemska befolkningens beskostnad

  SvaraRadera
 8. Vid DNA testningar av somaliska anhöriga i till exempel USA har ju följande resultat visat sig:

  ""We had reported in August that random DNA testing demonstrated that 80% of those seeking entry into the US from African countries (mostly Somalis) were not related to those they claimed as relatives. In light of that shocking revelation, the program was temporarily suspended. A fact sheet, published today by the State Department, fills us in further on details of this outrage.

  95% of immigrants using this program are from Africa. 36,000 alone came in the years since 2003 and as high (or higher!) than 80% of those are most likely here illegally."


  Lösningen på somalia och somaliernas problem är absolut INTE att ta hit dem.
  "Somalier anses vara en resurskrävande grupp och risken för somaliska barn att få autism är tre fyra gånger högre än normalt. Arbetslösheten bland somalier var för ett par år sedan hela 80 procent, enligt en undersökning som presenterades av SR Göteborg. I Finland har YLE uppmärksammat att 90 procent av alla somalier som kommer till Finland är analfabeter. Göteborgsposten klargjorde i en artikelserie bland annat att ”varannan somalisk kvinna inte lever med sina barns far, att bara tre av tio somaliska ungdomar har fullständigt betyg från 9:an och att var femte ung somalisk man varit misstänkt för våldsbrott”.

  Varför i hela hvete ska ni sänka Sverige?
  Varför detta hat mot svenska folket!

  SvaraRadera
 9. Grattis Sammeli, jag kommer hädanefter inte att rösta på Moderaterna... men inte S heller. Det blir SD 2014. Vansinnet måste ta slut!!!!

  SvaraRadera
 10. Som officer och gentleman antar jag att du personligen betalar för dessa tusentals somaliska familjer som nu ska återförenas i Sverige?

  SvaraRadera
 11. Som vanligt dyker en liten internet-trojka upp som tycker att en invandrare bör vara en slags investering som ger avkastning. En kostsam invandrare blir "dålig" och bör undvikas. Fredrik ombeds avslutningsvis att "personligen betala".

  Fråga er själva: varför överhuvudtaget invandring. Är den enda invandring ni ställer upp på superkompetent arbetskraft som genererar en finare BNP?? Är det enda ni ställer upp på ett fortsatt smällfett och överkonsumerande Sverige med en pansardörr mot den inte lika smällfeta världen?

  SvaraRadera