Då var jag på rull mot Gotland och sommarens Almedalsvecka. För mig börjar den ikväll och avslutas på lördag förmiddag och är där emellan fylld med spännande diskussioner, intressanta möten, matnyttiga seminarier och förhoppningsvis trevliga mingel och nätverksbyggande.
Så här ser min egen vecka ut när det gäller min medverkan i seminarier, paneler och debatter som riksdagsledamot (S), vice ordförande i Riksdagens tvärpolitiska barnnätverk samt som förbundsordförande för Unga Örnar.
Barn som brottsoffer – om rättshanteringens brister,
BRIS, 5 juli 08.30-09.30
Få anmälningar om våld och övergrepp mot barn utreds och ännu färre går
till åtal. Vilka förändringar måste till för att fler anmälningar utreds och vilket stöd behöver de utsatta barnen från samhället?
I debatt med bla Göran Harnesk, generalsekreterare BRIS, Fredrik Malmberg, Barnombudsman och Annika Rejmer, rättssociolog, Lunds Universitet.
Speeddate med Gotlänska företagare Som medlem i SPN, Sällskapet Politik & Näringsliv, passar jag också på att använda veckan till att träffa Gotländska företagare för att lära mig mer om vilkoren och få möjlighet att diskutera företagsklimatet.
Trafficking - barn som slavar även i vår närhet,
UNICEF Sverige, 5 juli 14:30 - 15:30
Barn köps och säljs för att utnyttjas i sexindustrin och för att begå brott och tigga. Varför är trafficking så lukrativt och vad krävs för att stoppa denna handel med barn som pågår också i vår närhet? Debatt mellan politiker och experter om trafficking inom EU.
I debatt med bla Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister. Maria Åsenius, chef för EU-kommissionär Malmströms kabinett och Bengt Svensson, rikspolischef.
Hur stoppar vi rovdriften på pensionssparare?,
Alecta, 5 juli 15:30 - 17:00
Vårens rapport ”Rovdriften på pensionssparare” visar att avgifter ger dramatiska effekter på den framtida pensionen. Hur kan rovdriften fortsätta utan reaktioner från konsumenterna? Hur skyddas konsumentintresset och hur stärks pensionsspararnas ställning? Dessa frågor tas upp på seminariet.
Medverkar utöver mig själv gör även Erik Åsbrink, ordförande, Alecta. Cecilia Fahlberg, förbundsordförande, Unionen. Christer Ågren, vice vd, Svenskt Näringsliv. Staffan Grefbäck, vd, Alecta. Eva Adolphson, pensionsekonom, Alecta. Annika Creutzer, journalist, E24. Lars-Arne Staxäng, riksdagsledamot, Moderaterna.
Flyktingarna och gapet i skyddslagarna,
Tidningen Dagen och Frälsningsarmén, 6 juli 10:00 - 11:30
Asylsökande från Irak och andra länder har fått svårare att stanna i Sverige sedan ”humanitära skäl” och ”politiskt humanitära skäl” togs bort ur lagstiftningen. Grupptillhörigheten och det allmänna skyddsbehovet har inte längre samma tyngd. Varför bedömer olika länder skyddsbehovet så olika?
Som migrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna deltar jag i ett samtal med bla Frida Johansson Metso, ordförande, Farr. Michael Williams, stiftskonsulent, Sveriges Kristna Råds migrationsgrupp. Fredrick Federley (C), riksdagsman. Ida Gabrielsson, Ung vänster.
Gör barnkonventionen till svensk lag!,
Adoptionscentrum och Nätverket för Barnkonventionen, 6 juli 16:00 - 18:00
Hur går det med arbetet för att göra barnkonventionen till svensk lag? Debatt och nätverksmingel med representanter från Sveriges barnorganisationer där jag deltar och håller ett kort anförande varför Socialdemokraterna nu tagit ställning för.
Är mamma säker på jobbet?,
Unga Örnar och LO,7 juli 13:00 - 14:30
Barnfattigdomen ökar och några av de bidragande faktorerna är hög arbetslöshet, osäkra anställningsformer och försämrat socialt skyddsnät. Vilken påverkan har osäkra anställningar på barnfattigdom? Kan man planera framtiden för sina barn när man har en timanställning och hur drabbas en familj av att en förälder blir sjuk och inte kan arbeta? Arbete kan vara nyckeln till att utrota barnfattigdomen, men hur ska det arbetet se ut?. Detta är några frågor kring osäkra anställningsformer, barnfattigdom och arbete som kommer att diskuteras.
Tillsammans med Wanja Lundby-Wedin, ordförande, LO och Håkan Juholt, partiordförande, Socialdemokraterna diskuterar jag vad som är problemen och vad som måste göras.
Avrundar sedan veckan med att medverka i en musikalis workshop tillsammans med Popkollo.
Å så självklart veckans höjdpunkt, Håkan Juholts premiärtal i Almedalen!
Blandat med detta ska jag bla träffa Skandias Ideér för livet, ha möte med Rädda Barnen om barnkonventionen som lag och barn i asylprocessen och ta en eller två svängar förbi Barnrättstorget för att bland annat diskutera situationen för ensamkommande flyktingbarn. Jag ska hejja på Kommunal som tar med sig kampen för nattöppna förskolor till Almedalen, träffa nya ordförande för Ungdom mot Rasism och så klart utgöra en del av Netroots. Till detta kommer väl också ett, två eller tre spännande seminarier som jag bara måste gå på och så ett och annat man ramlar in på.
Hinner jag ska jag också försöka delta på några av Norrbotten läns landstings arrangemang under veckan. Bra initiativ att vara på plats och lyfta frågor vi själva är framstående på men behöver drag hjälp i däribland e-hälsa.
Ja det var veckan det, åtminstone som den ser ut nu.
Nu ska jag bara ta mig ut till ön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar