tisdag 17 maj 2011

Det rör på sig i det Kristdemokratiska biktbåset


Ramlar av en tillfällighet över detta klipp från dagens Studio Ett som lockar mig att stanna upp och lyssna. Trodde mig till viss del vara vaccinerad mot Kristdemokratisk smörja efter att i fyra år i riksdagen varit familjepolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Civilutskottet men insåg snabbt att så inte är fallet. Namn, Äktenskap, Barn, Familj, Kärlek, Uppbrott... Ja många är de debatter vi haft med varandra och på alla punkter är vi mer eller mindre oeniga.

För mig är inte kärlek först och främst kön, för Kristdemokraterna är kön allt. I flera år blockerade Kristdemokraterna effektivt arbetet med en könsneutral äktenskapslagstiftning. Men tillslut tog det stopp. Faran för att några borgerliga ledamöter skulle gå på vårt skarpa lagförslag som vi jobbat fram blev för stor. Regeringen kastade in handduken och överlät till riksdagen att skriva fram lagförslaget och en äktenskapslagstiftning som fokuserar på kärlek och inte kön blev verklighet.

Hur det gick för kristdemokraterna? Ja eftersom detta var förra mandatperioden fanns inte Sverigedemokraterna vid deras sida och sakna men säkert drog sig kritikerna tillbaka in i det tysta mörka hörnet. Men nu, 2 år senare händer det saker igen i det kristdemokratiska biktbåset. Först kom beskedet att Kristdemokraterna ska delta i PRIDE, ja åtminstone Stockholmsavdelningen och definitivt ingen Hägglund. Nä nån hejd får det väl ändå vara på flörtandet, man måste ju tänka på sina 4% kärnväljare som definitivt inte springer på Pride eller hur det nu var...

Och nu debatten om att ompröva partiets ställningstagande när det gäller homoadoptioner. Blir glad när jag hör Daniel Sturesson prata sig varm om en förnyad och mognare ståndpunkt och effektivt montera ner de argument som KD hängt upp sitt ställningstagande på. Tänk det finns något mänskligt där i partiet som vill ha ett mänskligare Sverige.

Men så kommer Tuve Skånberg igång i debatten och jag behöver inte tvivla för en sekund, Kristdemokraterna är samma gamla homofoba och inskrängta parti som vanligt och försöker så ofta det bara går gömma sig bakom det de kallar barnets bästa. Lyssna själv, det finns ingen hejd så mycket skit och smörja man kan få in på några få minuter i etern. Suckar och surfar vidare till HBT-sossen som alltid brukar ha en vässad penna för att se om hon hunnit kommentera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar