tisdag 21 juni 2011

Applåderna som fastnat i halsen



Borgarna applåderade glatt när det sommaren 2008 drev igenom sina förändringar i sjukförsäkringen. Rehabiliteringskedja är PR namnet, utförsäkringskedjan är verkligheten. Äcklades av applåderna då och inte känns det bättre nu. Redan då varnade experterna för konsekvenserna av förändringarna. I dag ser vi resultatet. Rapporterna om hur svårt sjuka människor kommer i kläm är många och över 50 000 människor har redan utförsäkrats.

Ikväll debatterar vi den havererade sjukförsäkringen i riksdagen och vårt utskottsinitiativ som samlat en majoritet för att kräva att regeringen senast återkommer i budgeten med förslag hur man löser några av de akuta och viktigaste felen här och nu.

Vi pekar i vårt initiativ på tre förbättringar. För det första: stoppa utförsäkringarna, för det andra: förbättra villkoren för de nollklassade, för det tredje: förändra prövningen av människors arbetsförmåga så att den inte längre prövas mot en fiktiv arbetsmarknad.

Det finns inget motsatsförhållande mellan en mänskligare sjukförsäkring, stark ekonomi och tillväxt. Tvärtom är trygga socialförsäkringar bra för tillväxten skriver Juholt och Waidelich i dagens Aftonblad och lyfter därmed viktiga saker som oftast kommer bort i debatten där det ensidiga fokuset från regeringen är att jaga sjuka.

I sammanhanget kan det också vara bra att veta att en undersökning från Novus senaste dagarna visar att det även finns ett starkt stöd för att människor som är sjuka ska ha rätt att få vara sjuka. Långt in bland borgerliga kärnväljar är kritiken stor och det gör bara debatten här i kväll i kammaren ännu mer konstig.
Varför stretar man så hårt emot och vad är egentligen linjen i i deras kritik?

Vissa av borgarnas ledamöter i utskottet säger att vårt förslag är för likt det regeringen själva tänker komma med. Andra att det är så långt ifrån. Vissa säger att man tycker det är intressanta förslag andra att allt är skit. Någon att vi borde kommit tidigare, andra att det kommer för tidigt. Ja listan kan göras lång på alla punkter förutom på frågan varför är ni emot dessa förbättringar?

Nä kom igen nu, låt oss lägga ner stridsyxorna och leverera det folket förväntar sig av oss. Låt oss leverera en politik för såväl tillväxt som trygghet. Tycker TCOs nya ordförande Eva Nordmark på ett bra sätt sätter fingret på vad som förväntas.

Sverige kan bättre.

onsdag 15 juni 2011

Kampen mot barnäktenskap

Idag arrangerar vi i Tvärpolitiska barnnätverket i Riksdagen ett seminarie på temat Barnäktenskap och arrangerade äktenskap.

Lokalen är fullsatt till sista stol och ämnet en fråga som inte får så stort utrymme i sanhällsdebatten fast uppgifter pekar på att detta drabbar 1000-tals unga flickor och pojkar i vårt land.

Det tänkte vi ändra på. Ingen ska bli gift mot sin vilja!



-Fredrik

onsdag 8 juni 2011

Kraftsamling 2011-2015

Lämnade riksdagsarbetet och Stockholm bakom mig idag för att fyllas av kraft och inspiration
i mitt arbete och engagemang för Norrbotten, mitt eget hemlän och kanske landets mest spännande del på så många olika sätt.

Kraftsamling 2011-2015 sparkar igång idag och redan nu efter mindre än 2 timmar känner jag wow! Vilken samling människor, vilka nätverk, vilka möjligheter.

Är spännande att vara en av de som fått det stora förtroendet att leda ett av dagens rundabordssamtal med fokus på vad vi tillsammans i länet, där vi verkar, kan fokusera på för att stärka Norrbottens framgångar och ge fler möjlighet att bli norrbottningar.

Vill du själv hänga med i arbetet? Boka redan nu in nästa träff den 8 februari 2012.

Bilden nedan är på min lilla son Helge som är med här idag, yngst med sina 4 månader. Han sover gott och förväntar sig resultat av alla oss som är här idag. Han vill själv kunna välja en framtid här i länet och inte tvingas välja bort det för att vi inte gjorde det vi kunde när vi nu hade möjligheterna.




-Fredrik på Kraftsamling