måndag 21 juni 2010

Alla dessa oklarheter med Carl Bildt

Tar ett svep genom läsvärda bloggar och kan bara konstatera att Fredrik Pettersson verkligen sätter fingret på en ömm punkt genom sin dagens fråga.

"Hur kan Sverige, år 2010, ha en utrikesminister som är föremål för förundersökning för folkrättsbrott?"


Har inte tagit del av nyheten men behöver inte söka långt för att hinna bakgrunden till hans berättigade fråga. SR Ekot, DN och Expressen är bara några. Fokus ger som vanligt lite mer av bakgrund om man vill läsa.

Kan bara hålla med Thomas Bodström som på sin blogg nu kräver att Bildt tar en "time-out".

"När en förundersökning inleds brukar politiker, redan på ett tidigt stadium, ta en "time-out" i avvaktan på att åklagaren ska besluta om en person ska delgivas misstanke och eventuellt väcka åtal. Det är en bra ordning, eftersom beslutet om avgång inte behöver bli definitivt förrän man vet hur det slutar.

Många gånger handlar det om rattfylleri, skattebrott eller våldsbrott. De flesta gånger har det handlat om brott som har lett till villkorlig dom eller kortare fängelsestraff.

I ett TT-telegram idag anges att "Nu inleder en svensk åklagare en förundersökning för att utreda om dåvarande Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, kan ha gjort sig skyldig till folkrättsbrott i Sudan."

Av de rapporter från frivilligorganisationer, som har legat till grund för åklagarens beslut, framgår att det handlar om människor som har fördrivits, våldtagits och mördats, allt för att möjliggöra oljeutvinning.

Det som har inträffat saknar motstycke. Aldrig någonsin i Sveriges moderna historia har en brottsutredning inneburit, att en så högt uppsatt politiker, kan bli föremål för ett åtal om ett så allvarligt brott."


Han skriver kort och tydligt så det finns inte speciellt mycket mer att säga.
Det är dags för utrikesministern att ta ett steg åt sidan för sin egen trovädighets skull. Eller som min vän Eva-Lena Jansson skriver, just nu verkar det som om Sveriges utrikesminister har lika svårt att bli av med oljan i sin kostym som pelikanerna längs USAs kuster har att bli av med oljan från sina fjädrar.

Andra som bloggar om politik, val 2010, folkrättsbrott, olja, Sudan, Socialdemokraterna, Moderaterna, Carl Bildt.

Vem vet, helt plötsligt kanske huvudpersonen, Carl Bildt själv, skriver något på sin blogg Alla dessa dagar i ämnet.

söndag 20 juni 2010

Mona och Moneybrothers höjer tempen



Går i morgon in på sista veckan av riksdagsarbetet på plats i Stockholm. Resten av mandatperioden ska användas på hemmaplan i Norrbotten till att vinna nästa. Om 89 dagar är allt över. Känns så kort tid så jag kan bli stressad för mindre, snart är valrörelsen över. Samtidigt möter jag många som mest ser ut som ufo:n när jag börjar prata om val. Va, är det val nu igen? Ja, tänka sig, äntligen är det dags för val igen och vi får alla själva lägga vår röst på det parti vars värderingar och ideologi vi tror bäst bygger ett framgångsrikt Sverige.

Längtar verkligen till när valtemperaturen stiger och mer eller mindre allt fokus under ett par dagar handlar om vår gemensamma morgondag och framtid. En del av temperaturhöjningen bidrar definitivt Almedalsveckan med. Blir spännande att höra vilka vallöften som kommer att släppas och vilka utspel som kommer att avlösa varandra under veckan. Själv kommer jag att vara på plats för att medverka vid ett par seminarier och aktiviteter och inte minst stå värd för frukostseminarietAllvarligt talat, har du barnglasögon på dig? tillsammans med LOs vice ordförande Ulla Lindqvist. Platsen är Hamnplan, torsdag 8/7 kl 09.00-10.30. Varmt välkomna!

Är man på plats på Gotland får man bara inte missa när Mona och Moneybrothers röjer lös i Almedalen under vår dag i Almedalen. Vill man ta del av mer intressanta saker kan man med fördel besöka på Rödgrönablogg och läsa mer.

torsdag 17 juni 2010

Ett nej för framtidens skull

Igår mandatperiodens sista partiledardebatt i riksdagen där de rödgröna pratade människor, rättvisa, solidaritet och framtid. Borgarna ska jag ärligt säga att jag inte riktigt uppfattade vad de ville mer än sänka skatten och att försöka kleta på oss oansvarighet genom att älta bilföretag och spritfabriker. Ska valrörelsen fortsätta så här blir det skoj, speciellt när borgare lokalt och regionalt mest pratar om annat som om alla politiska nivåer är en egen isolerad ö.


(Bilden är lånad från min kollega Monica Greens blogg)

Vid 10-tiden idag startade en lång och otroligt viktig debatt inför kvällens historiskt beslut kring att avskaffa det 30 åriga utbyggnadsförbudet av kärnkraft. Kan bara hålla med kloka Nisha Besara på Dagens arena att det är ett svek mot kommande generationer. Har själv lite svårt att verkligen ta till mig att majoriteten idag driver igenom detta. Inte bara i sak utan att man också bryter en sådan viktig grundsten i en hållbar energipolitik, en blocköverskridande linje.

Visst kan man undra hur det egentligen kommer att gå för Centerpartiet och Maud efter detta svek. För missnöje finns det ju gott om. Inte konstigt på något sätt, mer konstigt kan jag tycka det är att inte fler Centerpartister rytit ifrån eftersom man med dagens beslut förlorar all sin trovärdighet som någon form av grön röst.

Svårast för mig är dock att titta på kortet på skrivbordet på min egen lilla dotter. 3 år och lyckligt ovetande om dagens beslut på alla sätt och vis. Maud säger sig rösta ja och driva igenom detta vansinnesbeslut för våra barn och barnbarns skull.


Själv kommer jag att rösta nej. Inte bara för min dotters skull utan för framtidens generationer. Om inte vi som har makten idag gör allt vi kan för att ställa om sverige, vem ska då göra det? En utbyggnad av kärkraft är både oansvarigt, dyrt och kommer att bromsa upp all kraft som idag läggs på att hitta och utveckla hållbara energialternativ. Vi har kärnkraft och vi kommer att behöva dras med det över lång tid framöver för att inte äventyra vår basindustri och välfärd. Men att lägga sig platt och ge upp, att inte pröva alla andra vägar först är helt fel väg att gå.

Vi ska satsa all kraft och krut på förnybar energi och dessutom hjälpa till att med tydliga och långsiktiga politiska beslut och spelregeler rikta in övriga intressenters pengar och fokus på detta. Tillsammans ska vi ta vårt ansvar, det är det minsta våra barn och barnbarn kan ställa på oss som är vuxna idag.

Många berör så klart detta idag,
SvD skriver om det som mötte oss idag och DN om beslutet som troligen kommer att fattas. Bland bloggar så skriver bland annat
Maria Ferm, Alliansfritt Sverige och Ulrika Falk.

Ett intressant ämne som också har sin historia som jag själv som norrbottning aldrig kommer att glömma. Hur ser det egentligen ut idag i Tjernobyl?

onsdag 16 juni 2010

På jakt efter läsvärda bloggar?


Visa Netroots - ett svenskt progressivt bloggnätverk på en större karta

På Google maps kan du nu hitta en del av oss bloggare som utgör bloggnätverket Netroots runt om i landet.

tisdag 15 juni 2010

Super-Maud till er tjänst


Jag har aldrig riktigt kunnat sätta fingret på det. Aldrig riktigt förstått storheten men nu börjar jag förstå. Sakta men säkert gå rdet upp för mig. Jag har ju missat allt. Jag får helt enkelt skämmas.

Inte nog med att hon har koll på superdupertågen långt innan någon annan. Nu kommer det också fram i DNs stora partiledarintervju att det är henne, Maud Olofsson i egen hög person vi ska tacka för vetskapen om Ozonhålet.

Vilken kvinna, vilken hjälte, vilken Maud! Jag kan knappt bärga mig, vad är nästa superkraft denna kvinna har? Spänningen är olidlig...